Παραλειπόμενα από το ταξίδι

Το ταξίδι είχε πολλά άσκοπα χιλιόμετρα και κάποιες φορές διπλές διαδρομές λόγω όχι καλού σχεδιασμού διαμονής και λόγω της απεργίας των τελωνιακών στην Ελλάδα

Αξιοπρεπέστατος δρόμος στη νότια ΤουρκίαΟι δρόμοι της Τουρκίας σε γενικές γραμμές τους περίμενα χειρότερους. Από τα μέρη που πήγαμε, αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών υπάρχει στις περιοχές κοντά στη Σμύρνη. Από το Κουσάντασι και νοτιότερα οι δρόμοι ήταν αρκετά καλοί, με αξιοπρεπέστατη ποιότητα ασφάλτου και πολλές όμορφες διαδρομές μέσα από καταπράσινα τοπία. Από τη Σμύρνη και βορειότερα η οδήγηση ήταν πιο επίμονη διαδικασία αφού οι δρόμοι είχαν πολλές λακούβες και σαμαράκια ενώ συναντούσες πολλά φανάρια στις πόλεις και χωριά που διέσχιζαν. Η σήμανση γενικώς ήταν πολύ καλή και δύσκολα χανόσουν.

Οι τούρκοι οδηγοί μοιάζουν με εμάς τους έλληνες αλλά ελαφρώς πιο επικύνδυνοι αφού πετάγονται από το πουθενά με οποιοδήποτε όχημα... αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα ή τρακτέρ.

Αν και Σεπτέμβριος είχε πολύ ζέστη οπότε οι διαδρομές γύρω στο μεσημέρι ήταν λίγο ταλαιπωρία. Αντίθετα το απόγευμα ήταν απόλαυση.

Η βενζίνη πανάκριβη.... περίπου 3,31 τούρκικες λίρες (~2€) το λίτρο

Πηγαίνοντας για βορειότεραΗ είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν ανάλογη της δημοφιλίας τους.... στην Έφεσο και στο Παμουκαλέ ήταν 20 τούρκικες λίρες, στους υπόλοιπους κάπως φθηνότερο, ενώ στις απομακρυσμένες Σάρδεις μόλις 3 τούρκικες λίρες.

Η διαμονή ήταν ήταν σχετικά φθηνή σε μικρά ξενοδοχεία που είχαμε κλείσει από το internet ή βρίσκαμε επί τόπου. Ειδικά για την περιοχή του Κουσάντασι, η διαμονή στο Atillas Getaway (www.atillasgetaway.com) στην πόλη Selcuk με 17€/άτομο/βράδυ με πρωινό και ένα γεύμα (σπιτικό φαγητό) προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Επίσης πολύ ακριβό ήταν το εισιτήριο του καραβιού από τη Ρόδο στο Μαρμαρίς. Για 2 άτομα και τη μηχανή το κόστος ήταν περίπου 160€ για μία διαδρομή 2 ωρών με ένα καραβάκι λίγο πιο μεγάλο από καΐκι. Το δρομολόγιο το οποίο μπορεί να μεταφέρει και οχήματα μεταξύ Ρόδου και Μαρμαρίς πραγματοποιείται μόνο κάθε Πέμπτη.

Μέρη που είχαμε κατά καιρούς στο σχεδιασμό αλλά τελικώς αναβάλλαμε για άλλη φορά... Κωνσταντινούπολη, Προύσσα, Μίλητο, Αλικαρνασσό και Καππαδοκία.

Τέλος θα ήθελα να ξαναπάω οπωσδήποτε στο μέλλον:

  • Παμουκαλέ, για να το απολαύσω καλύτερα
  • Αϊβαλί, για τα Μοσχονήσια και τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί.