Περί ταξιδιού

Η διαδρομή στη ΣλοβενίαΗ Σλοβενία είναι κυριολεκτικά μία καταπράσινη χώρα με πάρα πολλά φυσικά κάλλη. Πλούσια και πυκνά δάση, εντυπωσιακά σπήλαια, γραφικές λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες τα οποία σε συνδυασμό με όμορφες πόλεις και γραφικά χωριά, συνθέτουν ένα τοπίο που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Και βέβαια η Σλοβενία αποτελεί τον παράδεισο για κάθε μοτοσικλετιστή προσφέροντας έντονες συγκινήσεις οδήγησης μέσα από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και σε δρόμους σχετικά καλής ποιότητας.

Το ταξίδι στη Σλοβενία έγινε το καλοκαίρι του 2004 στα πλαίσια των καλοκαιρινών διακοπών. Μετά την αποβίβαση από το καράβι στην Ανκόνα, πήραμε την autostrada με κατεύθυνση τη Σλοβενία περνώντας διαδοχικά έξω από Μπολόνια, Βενετία και Τεργέστη.

Η διαδρομή Ανκόνα-Μπολόνια-Βενετία δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ το τμήμα Βενετία-Τεργέστη είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον. Τα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας είναι μερικά χιλιόμετρα μετά την Τεργέστη, όπου είχε ήδη νυχτώσει όταν φτάσαμε, οπότε δεν μπορέσαμε να θαυμάσουμε εκείνη τη μέρα τη σλοβένικη ύπαιθρο. Εντύπωση προκάλεσε στα σύνορα η διανομή χάρτη της Σλοβενίας, τον οποίο παραλάβαμε από μία σλοβένα κοπελίτσα παρά το σχετικά προχωρημένο της ώρα και μέσα στο σκοτάδι. Με μια πρώτη ματιά νομίζαμε ότι ήταν διαφημιστικός, επρόκειτο όμως για χάρτη που μοίραζε ο επίσημος φορέας τουρισμού της σλοβενίας και ο οποίος ήταν ο καλύτερος που εντοπίσαμε για τη χώρα.

Το χωριουδάκι CrngrobΈτσι μετά από 607 χιλιόμετρα διαδρομής, άφιξη στο μικρό χωριουδάκι Crngrob όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει. Το Crngrob, το οποίο απέχει περίπου 22 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ljubljana, έχει μερικά μόνο σπίτια και είναι γεμάτο πράσινο και δέντρα, ενώ βρίσκεται δίπλα σ' ένα λόφο με δάσος. Ιδανικό μέρος για όποιον επιζητά απόλυτη ηρεμία ακούγοντας μόνο τους ήχους της φύσης.

Στο Crngrob μείναμε σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στη Σλοβενία και αποτέλεσε το ορμητήριο μας για τις εξορμήσεις μας εφόσον βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της χώρας. Τα κυριότερα μέρη που επισκεφτήκαμε είναι: