Η πρωτεύουσα Ljubljana

Ο ποταμός LjubjanicaΗ Ljulbjana βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Σλοβενίας και είναι μία πόλη που δεν μοιάζει καθόλου με πρωτεύουσα κράτους. Μικρή σχετικά, πνιγμένη όμως στο πράσινο και με τον ποταμό Ljubjanica να τη διασχίζει και να της δίνει πρόσθετη χάρη, ενώ τον περιβάλλουν όμορφα αρχιτεκτονικά κτίρια, εκκλησίες μπαρόκ, στενά γραφικά δρομάκια, πολλές καφετέριες και εστιατόρια.

Η Ljulbjana διαθέτει άνετους δρόμους οι οποίοι πλέκονται παντού με το δίκτυο ποδηλατόδρομων, που πλούσια διαθέτει, και με τα πεζοδρόμια. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πόλη παράδεισος για όσους προτιμούν το ποδήλατο για τη μετακίνηση τους, καθώς επίσης και παροτρύνει τους υπόλοιπους να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο έστω και για μία βόλτα, ακόμα και τους επισκέπτες. Τουλάχιστον εμάς μας έπεισε ότι αξίζει μία περιήγηση με το ποδήλατο και σίγουρα δεν το μετανιώσαμε. Ποδήλατο μπορεί να νοικιάσει κανείς παντού και είναι αρκετά φθηνά.

Έτσι έχοντας συντροφιά μία απίθανη λιακάδα κάναμε το γύρο της πόλης περνώντας μέσα από πάρκα, πανέμορφους δρόμους, γέφυρες και γραφικές ήσυχες γειτονιές μόλις μερικά τετράγωνα από το κέντρο της πόλης. Πραγματικά μια διαφορετική αλλά ανθρώπινη πόλη. Φυσικά κάναμε και τις απαραίτητες στάσεις για να απολαύσουμε τον καφέ μας και ένα παραδοσιακό γεύμα σε χαρακτηριστικές γωνιές της πόλης.

LjulbjanaΜερικά από τα αξιοθέατα της Λιουμπλιάνα που επισκευθήκαμε είναι οι Τρεις Γέφυρες (Tromostovje - Triple Bridge), ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μνημείο της Λιουμπλιάνας με τρεις συνεχόμενες γέφυρες του Ljubjanica να αποτελούν μία ιδιαίτερη και όμορφη είσοδο στο παλιό τμήμα της πόλης. Η παλιά πόλη με πλακόστρωτα και γραφικά δρομάκια άξιζε την βόλτα που κάναμε σ' αυτήν, ενώ πάνω από την παλιά πόλη στο λόφο που υψώνεται βρίσκεται το κάστρο της Λιουμπλιάνα, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα. Ακόμα και τώρα βρίσκεται κάποια τμήματα του αναπαλαιώνονται, είναι όμως επισκέψιμο και μεταξύ άλλων προσφέρει πολύ καλή θέα στην πόλη και στα περίχωρα της καθώς και στιγμές χαλάρωσης στην καφετέρια που λειτουργεί εντός του κάστρου. Σίγουρα όμως έχουμε επισκευθεί και καλύτερα. Τέλος ποδηλατήσαμε μέσα στο πάρκο Tivoli, μία από τις πολλές εστίες πρασίνου της πόλης, όπου δεσπόζει το ομώνυμο αρχοντικό (Tivoli mansion) και φιλοξενεί το Διεθνές Κέντρο Γραφικών Τεχνών.

Το κυριότερο όμως αξιοθέατο της πόλης είναι η ίδια η Λιουμπλιάνα, που αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές πρωτέυουσες είναι πόλη πέρα για πέρα ανθρώπινη και φιλική που δίνει άλλη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και στους επισκέπτες της.